Gummi

Gummi är ett av våra främsta kompetensområden. Med dagens teknik är möjligheterna i princip obegränsade – efter över 40 år har vi finslipat vår process och fortsätter att utvecklas för att kunna ta fram marknadens bästa detaljer i olika sorters gummi.

Vi har satsat på kvalificerad utrustning för hantering och behandling av metaller och plaster för att uppnå bästa möjliga kemiska bindning mellan både gummi/metall och mellan gummi/plast. Vi utvecklar löpande nya applikationer inom detta segment till mycket krävande lösningar. Denna investering har gjort oss konkurrenskraftiga och med otroligt hög prestanda som resultat.

Formsprutning av gummi

Vid formsprutning av gummi sprutas gummiämnet in i ett verktyg med hjälp av en uppvärmd matarskruv. När allt gummit sprutats in i verktyget, startar vulk-processen och detaljen vulkar (härdar). Vulkningen tar alltifrån 1 minut upp till 15 minuter, beroende på detaljens tjocklek, gummimaterial och verktygstemperatur.

 

Formsprutning gummi
Slangtillverkning

Slangtillverkning

Tillverkning av slang görs genom att gummi matas in i en extruder med en skruv. Gummimaterialet trycks sedan ut genom en matris i extruderhuvudet. Storleken på matrisen bestämmer slangens dimensioner genom att med maskininställningar variera godstjockleken och innerdiametern. Vi kan tillverka slangar med YD från 7 mm upp till 85 mm. Godstjocklek från 1,5 mm och uppåt.

Stansning

Vi utför stansning i så gott som alla mjuka material, så som massivgummi, cellgummi, cellplaster, polyuretanskum, filt, kork med mera. Vanliga produkter inom stansning är till exempel: ljudabsorbenter, värmeisolering och packningar. Gummipackningar är en av våra honnörsprodukter, där vi köper in gummiduk till en låg kostnad och stansar ut packningar i det mått som kunden önskar. Stansningen sker i Polen, vilket gör att slutkostnaden blir kostnadseffektiv. Läs mer om vår anläggning i Polen.

Autoklavvulkning

Ett extruderat slangämne trädes på ett metalldorn. Metalldornet har den slutgiltiga slangens form. Därefter placeras dornet med slangen i en autoklav och vulkas. Efter att slangen vulkats dras den av från dornet och är nu färdigt för efterföljande operationer såsom tvättning, montering mm.

Kortfattat om olika Gummi-typer

Natur-gummi
(NR)

Vinterdäck, dämpare, ballonger, upphängningar
Fördelar: Slitstyrka, kyla
Nackdelar: Oljor, ozon, värme, bensin.
Användningstemp: -50 till +75°C
Densitet vid 40 Shore A: 1,05 vid 80: 1,22

Eten / Propen-gummi
(EPDM)

Tätningslister, packningar, slangar, bälgar
Fördelar: Värme, väder, vatten
Nackdelar: Oljor, bensin
Användningstemp: -45 till +130°C
Densitet vid 40 Shore A: 1,05 vid 80:1,20

Kloropren-gummi
(CR)

Motorslangar, upphängningar, tätningar
Fördelar: Oljor, väder
Nackdelar: Kyla
Användningstemp: -35 till +105°C
Densitet vid 50 Shore A: 1,32 vid 70:1,40

Nitril-gummi
(NBR)

Packningar, slangar
Fördelar: Bensin, oljor
Nackdelar: Väder, kyla
Användningstemp: -30 till +110°C
Densitet vid 50 Shore A: 1,20 vid 70:1,25

Fluor-gummi
(FKM)

O-ringar, motortätningar
Fördelar: Bensin, kem, värme
Nackdelar: kyla
Användningstemp: -20 till +225°C
Densitet vid 70 Shore A: 1,90

Etenakryl-gummi
(AEM)

Motortätningar, slangar
Fördelar: Värme, oljor
Nackdelar: Bensin
Användningstemp: -40 till +175°C
Densitet vid 50 Shore A: 1,20 vid 70: 1,30

Er polymerspecialist